Savunma Sanayii Başkanı Görgün, IDEF'te diplomatik görüşmelerini sürdürüyor

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, IDEF 2025 kapsamında, bir dizi görüşme ve anlaşma imzaladı.

Savunma Sanayii Başkanı Görgün, IDEF'te diplomatik görüşmelerini sürdürüyor

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, IDEF 2025 kapsamında, Kırgızistan Savunma Bakan Yardımcısı Albay Azizbek Baibalaev ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Görüşmede; savunma sanayiinde teknik iş birliği, kabiliyet paylaşımı ve karşılıklı menfaate müstenit yeni proje imkanları ele alındı.

Gambiya Genelkurmay Başkanı Mamat O.A. Cham ve beraberindeki heyetle bir araya gelen Görgün, istişarelerde; savunma sanayiinde iş birliği olanakları, kabiliyet paylaşımı ve teknoloji destekli projelere dair fırsatlarını görüştü.

Görgün ayrıca, Deniz Kuvvetleri Komutanı Nazmul Hassan’ın yer aldığı heyetle bir araya geldi. Görüşmede; savunma sanayiinde müşterek gelişim, teknoloji aktarımı ve stratejik teşrikimesai imkanları ele alındı.

Mali Savunma Bakan Yardımcısı Tümgeneral Sidiki Samake, Genelkurmay Başkanı Oumar Diarra ve beraberindeki heyetle görüşen Görgün, savunma sanayiinde karşılıklı istifade esasına dayalı iş birliği imkanları, teknolojik kabiliyet paylaşımı ve ortak projeler üzerine müzakereler gerçekleştirdi.

Öte yanda, Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Kosova Savunma Bakanı Ejup Maqedonci ile bir araya gelerek iki ülke arasında savunma sanayii alanındaki mevcut iş birliklerini gözden geçirirken, stratejik alanlarda yeni iş birliği imksnları ve karşılıklı kabiliyet geliştirme fırsatları ele aldı.

Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Somali Limanlar ve Denizcilik Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur ile bir araya gelerek savunma denizcilik altyapısı, liman güvenliği ve deniz alanlarında kabiliyet geliştirmeye yönelik iş birliği imkanlarını müzakere etti.

Ayrıca Haluk Görgün’ün katılımıyla bir dizi anlaşma inzalandı. Anlaşmalar şu şekilde:

"ASELSAN ile “Havadan Erken İhbar Radarı Geliştirme Projesi”ne yönelik sözleşme imzalandı. Bu stratejik sözleşme kapsamında; insansız veya insanlı hava araçlarına entegre edilebilecek bir “Havadan Gözetleme Radar Sistemi”nin geliştirilmesi hedefleniyor. Milli HİK platformu için yapıtaşı niteliğinde olacak bu sistemin, belirlenen bir İHA üzerinde teknoloji gösterimiyle sahaya kazandırılıp, kritik tasarımın 36 ayda, entegre prototipin ise 60 ay sonunda tamamlanacağı vurgulandı.

SSTEK’in öncülüğünde DT Cloud ve NESA Havacılık ile “Kalkınma Portföy Yönetimi Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Girişim Sermayesi Fonu Yatırım Töreni” icra edildi. Bu yatırım; yerli bulut teknolojilerinden mikro yapay zeka veri merkezlerine, savunma ve sivil alanda ileri üretim kabiliyetlerinden, uluslararası pazarda rekabet gücüne kadar pek çok stratejik adımı destekleyecek.

Savunma Sanayii Başkanlığı ile Koluman Otomotiv arasında “Doğal Afet Kurtarma Araçları (DAK) Projesi” sözleşmesi imzalandı.

Proje kapsamında; Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 69, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 12, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 7 olmak üzere toplam 88 araç tedarik edilecek. Yüksek arazi kabiliyetine sahip bu araçlar; çığ, deprem, sel gibi doğal afetlerde, geniş sıcaklık aralığında etkin şekilde görev icra edecek şekilde donatılacak.

Savunma Sanayii Başkanlığı ile MPG Makina arasında “Zırhlı Kurtarıcı ve Çekici Araçlar Tedariki Projesi” sözleşmesi imzalandı.

Proje kapsamında; Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 77 kurtarıcı, Jandarma Genel Komutanlığı için 2 çekici + 2 kurtarıcı, Emniyet Genel Müdürlüğü için 2 çekici + 2 kurtarıcı,
olmak üzere toplam 85 araç tedarik edilecek. 8x8, 8x4 ve 4x2 konfigürasyonlarda üretilecek araçlarda; yerli zırh çeliği, zırhlı cam, vinç, yarı römork ve üst yapı sistemleri kullanılacak. MPG firması, sözleşme bedelinin yüzde 50’si kadar Yurt İçi Katma Değer taahhüdünde bulundu. Araç teslimatları 2026’da başlayacak, 2028’de tamamlanacak.

Savunma Sanayii Başkanlığı ile Elektroland firması arasında “Bomba İmha Robotu (BİR) Projesi”ne yönelik sözleşme imzalandı. 

Proje kapsamında, patlayıcı madde imha uzmanlarının EYP, mühimmat ve şüpheli paketlere güvenli müdahalesine olanak tanıyacak 141 adet robot tedarik edilecek. Artırılmış gerçeklik ve gelişmiş kontrol teknolojileriyle donatılacak sistemlerin teslimatları 2026’da başlayacak.

Kamikaze İnsansız Kara Aracı (TARIK) Projesi’ne yönelik sözleşme değişikliği imzalandı. ESETRON firmasıyla yürütülen projeye, Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlıklarından gelen yeni ihtiyaçlar doğrultusunda 200 adet ilave Kamikaze İKA tedariki dahil edildi.

ROKETSAN ile KALE JET Motorları arasında “Seyir Füzeleri Seri Üretim Motor Tedariki Sözleşmeleri” imzalandı.

ASELSAN ile “V/UHF Radar Sistemleri (ALP 400G) Projesi”ne ilişkin protokol imzalandı. Milli hava savunma şemsiyesin tahkim etmeyi hedefleyen bu protokol ile, düşük görünürlüklü hava tehditlerine karşı erken ikaz sağlayacak radar sistemlerinin geliştirilmesi planlanıyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı ile Elektroland ve Tekatron firmaları arasında “Orta Sınıf İnsansız Kara Araçları (İKA) Projesi”ne yönelik sözleşme değişikliği imzalandı. "Yeni düzenleme ile, uzaktan komutalı ve otonom kabiliyete sahip Orta Sınıf İKA’ların tedarik miktarı 9 adede çıkarıldı."

 

  Hibya Haber Ajansı